Conform Eurostat, peste 9 miliarde de oameni călătoresc anual pe teritoriul UE, prin diverse forme: aerian, feroviar sau terestru. Cifrele spun că aproximativ 82,9% din aceste transporturi sunt realizate prin automobile.
Iar din totalul de transporturi realizate în acest fel, firmele specializate care oferă servicii de transport persoane sau transfer către aeroport, ca în cazul JetCab, reprezintă mai puțin de 10%.
Așadar, oportunitatea unei companii de a apela la o astfel de firmă, pentru a pune la dispoziția angajaților și partenerilor de afaceri care călătoresc o flotă de lux, este foarte mare. Ofertele sunt multe pe piață, tocmai de aceea, trebuie să se analizeze o serie de factori înainte de a lua decizia de colaborare cu o astfel de firmă.
Despre asta am scris mai multe aici.
În continuare, haideți să vedem care sunt cifrele din România cu privire la acest domeniu de activitate în care ne regăsim și noi.
1. Cu cât au scăzut transporturile în anul 2020?
Conform INSE, în România, în anul 2020 transporturile au avut o scădere semnificativă, spre exemplu transporturile aeriene înregistrând un trafic redus cu 65%.
Pe piața de transport rutier lucrurile nu stau atât de drastic. Însă aici discutăm și de ramura de transport de mărfuri, care ridică media de călătorii extrem de mult.
2. Câte firme de transport există în România?
În România există circa 200.000 de firme care au obiect de activitate transportul, conform FORT. Dintre acestea, conform Business24, doar 2000 sunt cele care înregistrează activ operațiuni de transport internațional.
3. Câte firme activează de fapt în domeniu, în mod real?
Pe partea de servicii de transport persoane, cifrele sunt mai scăzute. Asta și datorită faptului că 50% din firmele de transport au renunțat la licențe încă din primii ani de activitate.
Așadar, piață există. Dacă jucătorii din piață care rezistă de ani de zile au avantajul vechimii, cei noi au avantajul tehnologizării și automatizării.
4. Câți bani se fac din piața de transport?
Aici cifrele diferă de la firmă la firmă, însă, Ziarul Financiar prezenta în 2019 un studiu de caz în care principalii 20 de jucători din piață făceau cifra de 5,3 miliarde de lei în încasări.
Așadar, se fac bani din acest domeniu. Iar în același studiu era prezentată și rata de profitabilitate. La un profit mediu calculat în urma studiului, cercetătorii au tras concluzia că principalii 20 de transportatori din România fac cumulat un profit de circa 150 milioane lei / an.
5. Câți angajați există în România în această piață?
Conform unui studiu al Federației Operatorilor Români de Transport, în urmă cu un deceniu, la nivel național existau circa 102.235 de angajați pe piața de transport.
Iar conform aceluiași studiu din Ziarul Financiar, în 2019, cei 20 de transportatori principali din piața românească, cumulau un număr de 10.386 de angajați.
6. Ce clienți lucrează cu firmele de transport?
Printre cele mai mari firme care apelează la servicii de transport din România se enumeră Coca Cola HBC și Unilever, cele 2 companii făcând parte din portofoliul celui mai mare transportator român, Aquila Part Prod Com.
Aici discutăm despre transporturile de marfă. Însă, atunci când discutăm despre transporturile de persoane, cel mai mare transportator este la momentul actual Atlassib.
7. Cum stă România la nivelul parcurilor auto?
Conform celor mai recente date, transportatorii de top din România reunesc parcuri auto care măsoară chiar peste 2000 de autovehicule.
O firmă locală va avea un parc auto mai restrâns, desigur. Iar acest lucru depinde și dacă discutăm de firme de transport persoane sau mărfuri. Numărul, dar și tipul mașinilor diferă în aceste cazuri.
Spre exemplu, în cazul nostru, fiind firmă de transfer aeroport, avem și automobile mici 3+1 locuri, dar și monovolum 8+1. Nu vei găsi în parcul auto JetCab camioane sau cap tractoare.
8. Procentul surprinzător al firmelor aflate în legalitate
Din toate aceste firme care există pe piață, FORT raporta în trecut un procent de doar 27% al firmelor care funcționează în legalitate. Desigur, procentul probabil a crescut în timp, mai ales datorită noilor directive date de către Consiliul Miniștrilor de Transport al UE în 2018.
Aceste cifre vă spun practic că trebuie să aveți grijă atunci când încheiați o colaborare cu o firmă de transport. Fie că este vorba de transport marfă, dar mai ales în cazul în care e vorba de transport persoane.
Viața noastră este în joc, așa că nu avem voie să ignorăm aceste elemente care definesc profesionalismul unei firme: transparența, funcționarea legală, atestarea în domeniu etc.
9. Câte mașini există în total în România?
Desigur, aceasta este o statistică generală, care nu face referire doar la numărul de autovehicule licențiate pentru transport. Însă, ni s-a părut o cifră interesantă pe care să o includem în topul nostru cu 10 statistici interesante despre transport.
Conform DRPCIV, la 31 decembrie 2019 au fost luate în registru 8.749.390 de vehicule în România, o parte covârșitoare dintre ele fiind înregistrate pe persoană fizică. Mai exact, vorbim despre 78,1%. Restul mașinilor aparțin firmelor, putând trage de aici concluzia că aproximativ 30% din autovehiculele existente în țară sunt folosite în regim de business, nu neapărat pentru transport persoane sau mărfuri, dar pentru călătorii de afaceri sau deplasări în interes profesional.
10. Cum stăm la capitolul de șoferi profesioniști în România?
O altă statistică interesantă este cea a deficitului de șoferi profesioniști din România. Aceasta ne interesează și pe noi în mod direct, deoarece suntem o firmă din cele multe firme de transport persoane și suntem impactați de fiecare mișcare a pieței în această direcție.
Nu e deloc plăcut să afli că în România deficitul de șoferi profesioniști, atestați, așa cum sunt și colegii din echipa JetCab a scăzut în ultimii ani cu circa 50 – 60%. Doar în urma pandemiei, acesta s-a adâncit cu 13%, conform datelor InfoTrucker.
Dacă mai doriți și alte astfel de statistici, putem realiza și alte articole asemănătoare. Ne puteți trimite un mesaj și puteți să ne solicitați ce alte date doriți, așa încât noi să vă oferim informații cât mai relevante.
Comenteaza